Textilpelus Világ

A modern mosható textil pelenkák világa

A mosható pelenka és a babapopsi

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

 

A mosható pelenka előnyös hatása a babára

Tényleg jobb a mosható pelenka a baba bőrének mint az eldobható?

A válasz egyértelműen igen.

Minden mosható pelenkát használó anyuka igazolhatja, hogy sokkal kevesebb popsikrémet használnak. Néhányan pedig egyáltalán nem használnak ilyen termékeket. Mivel nincs rá szükség. Sőt, a popsikrémek túlzott használata kifejezetten ellenjavallt a mosható pelenkák esetében.

A mosható pelenkáknak ugyanis számos előnyös tulajdonságuk van, ami megóvja gyermekünk egészségét.

Ezekben a pelenkákban természetesen szellőzik a gyermek bőre. Minden pelenka elengedhetetlen része a nedvességzáró réteg, azonban nem mindegy, hogy az milyen. Az eldobható pelenkáknál többnyire ez egy vékony műanyag fólia, ami bizony nem enged át semmit még a levegőt sem. Ellenben a mosható pelenkák esetén, bár több megoldás is választható, mindegyik porózus és légáteresztő tulajdonságokkal bír. Így a popsi nem fülled be, még akkor sem, ha pisis a pelenka. A pára ugyanis szabadon tud távozni a pelusból.
Mi anyukák bizonyára tudjuk mennyivel jobban érezzük magunkat egy pamut, selyem, vagy mikroszálas fehérneműben, mint egy műszálas nejlon vagy poliamid anyagúban. A babák is érzik ezt, legalábbis azok, akik mindkét lehetőséget kipróbálhatják.

Tiszta természetes anyagok veszik körül a babánk legérzékenyebb bőrfelületét. A mosható pelenkák belső felülete leggyakrabban pamutból készül, vannak még kender, len, és bambusz és mikroszálas anyagúak is. Azonban mindegyik közös tulajdonsága, hogy nem agresszív nedvszívók, ezáltal nem szárítják ki a bababőrt. A gyermek feneke nem fog kipirosodni.

A mosható pelenkák semmilyen allergizáló vegyszert nem tartalmaznak. A gyártás folyamán alkalmaznak egyes esetekben textil kezelő anyagokat (ha nem bio anyagról van szó), amik az első mosás alkalmával távoznak.
Az eldobható pelenkák nedvszívó anyaga nátrium-poliakrilát zselé és cellulóz őrlemény, ami tartalmaz dioxint is. Mindkét anyag mérgező, a baba bőrén allergiás reakciót okozhat. Klinikai tesztek ugyan nem igazoltak mérhető hatást, ezért engedélyezik a szerek használatát. A kockázatot azonban nekünk kell vállalni, és a gyermekeinknek viselni a lehetséges következményeket.

Az ortopéd szakorvosok véleménye szerint 3 hónapos korig minden gyerekre ráférne a mosható pelenka, mert a letapadt csípő izmokat és ízületeket tökéletesen rendbe hozza. Ez nem azt jelenti, hogy a csípő ízületével gond van, egyszerűen csak a későbbi koordinációs képességnél jelent segítséget. A baba könnyebben fog mozogni, mert a széles terpeszben lazábbak lesznek a csípő ízületek. Sokan aggódnak amiatt, hogy a nagyobb csomag akadályozza a kicsit a szabad mozgásban. Ez azonban nem így van, csak a baba alkatának megfelelő pelenkát kell megtalálni.

Már 2002-ben megjelent egy elmélet, arról hogy az eldobható pelenkák károsan befolyásolják a kisfiúk felnőttkori nemzőképességét. Sajnos sok egymásnak ellentmondó tanulmány látott azóta napvilágot, és nem tudtak vitathatatlan bizonyítékot felmutatni sem az állítás mellett sem ellene. Az biztos azonban, hogy soha nem merült fel ez a kérdés a mosható pelenkákkal kapcsolatban. Néhány cikkben vagy hozzászólásban felmerül, hogy a mosható pelenka ugyanúgy melegen tartja a kisfiúk heréit. Sajnos azonban ezen írások szerzői nem ismerik a mai modern pelenkákat, csak a hatvanas évek gumibugyi-tetra pelenka kombinációt. A vélemények tehát nem megfelelő ismeretek alapján fogalmazódnak meg.

Bármely szülő aki a gyermeke egészségét fontosabbnak érzi, mint a saját kényelmét, és ezért hajlandó áldozni némi többletmunkát, annak érdemes megfontolnia, hogy inkább a mosható pelenkát részesítse előnyben. Az eldobható pedig maradjon meg annak, amire valaha kitalálták: a kirándulásokhoz és utazásokhoz, ahol a mosható pelenka tárolása és mosása körülményes, vagy egyáltalán nem megoldható.

Nincs jogosultságod hozzászólást írni, vagy éppen inaktiváltuk a hozzászólás rendszert.