Textilpelus Világ

A modern mosható textil pelenkák világa

Milyen a jó Mosható Pelenka?

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Egyméretes mosható pelenka

Gyakran felteszik nekem a kérdést: Milyen mosható pelenkát válasszunk, hiszen már akkora választék áll rendelkezésünkre? Olyan sok márka, típus, fazon és szabás közül válogathatunk, hogy csak kapkodjuk a fejünket. És még ott van az ár kérdése is.

Mégis melyik a legjobb?

 


Nos ilyenkor azt szoktam mondani, hogy a mosható pelenkát ugyanúgy válasszuk ki mint egy szoknyát.
Vagyis, ami a barátnőnknek jól áll, az nem biztos, hogy nekünk is jó lesz. Gondolom soha nem vennél úgy magadnak egy szoknyát, hogy nem próbálod fel. Persze fontos, hogy jól nézzen ki, kényelmes legyen, az anyaga finom legyen, és komfortos. stb stb.

No de mire figyeljünk akkor, ha pelenkát szeretnénk a kisbabánknak?

  • A legfontosabb a pelenka szabása. Olyan kell, ami a baba testalkatához és méretéhez passzol. Hiszen ami jó egy duci babára, az nem jó egy nyúlánkra.
  • A Pelenka legyen kényelmes, egészséges viselet.
  • Fontos, hogy könnyen fel lehessen adni a babára. Egy izgő mozgó csemete, nem könnyíti meg a pelenkázást.
  • Ha nem szeretnénk állandóan pelenkát cserélni, akkor nagy nedvszívó képességű pelenka kell.
  • Jó volna, ha nem lenne túl nagy a fenekén, de azért bírjon ki baleset nélkül legalább 3 órát.
  • Ne kelljen 3 havonta cserélni a készletet, mert kinőtte a gyerek.
  • Ne menjen tönkre néhány hónap alatt a pelenka. Sőt, elvárható, hogy 2 vagy 3 gyermeket is ki tudjon szolgálni egy készlet.
  • És nem utolsó sorban ne kerüljön egy vagyonba a pelenkakészlet.

 

Milyen pelenkát szeretnél?Egyszer jártam egy szervízben ahol az alábbi felirat volt a falon:

Cégünk Olcsón, Jól és Gyorsan dolgozik.

Ön ezek közül kettőt választhat!

A pelenkák esetében is hasonló a helyzet. A fenti kritériumoknak mindenben megfelelő pelenkához sajnos még nem volt szerencsém.
Gondoljuk tehát végig, hogy melyik kritérium az, amelyik számunkra a legfontosabb, és melyik az, amiből engedni tudunk.

A több méretes pelenkák (S, M, L) sokkal jobban passzolnak a babákra. Se nem túl nagy se nem kicsi, azonban szobatisztaságig 3 szett pelenkára van szükség. Megéri, ha várhatóan több gyereknek kell majd a pelenka.

A természetes alapanyagok (pamut, bambusz, len, gyapjú stb.) komfortosabb érzetet biztosítanak mint a műszálasok ( a microszál is műszál). Az olcsó nejlon külsők egyáltalán nem légáteresztőek. Azonban a természetes anyagok nehezebben száradnak, és drágábbak is.

A tépőzáras vagy patentos pelenkák könnyebben feladhatóak mint a prefoldok. Az All in One típusúak a legegyszerűbbek és egyben a legdrágábbak is. Ezen kívül nagyon lassan száradnak. A külön külső-belső kombi hamarabb szárad, olcsóbb mint az All in one, de kezdetben még két fordulós a pelenkázás.
Gyakorlott 3 gyerekes anyukák, már egyszerre feladják a külsőt és a belsőt, csak kétszer kell tépőzárazni.

A nedvszívó képességben a bambusz (természetes alapanyag) és a tencel (mesterséges szál) a legjobb, és persze a legdrágább anyagok.
Azonban a külön külső-belső kombináció még ezekkel az anyagokkal is többet bír, mint a zsebes (vagy 2in1) és az All in One pelenkák. Éjszakára a legjobb a bambusz belső és betét, gyapjú vagy PUL külsővel kombinálva.

Az egyméretes pelenkákból csak egy szettet kell venni. Sok gyártó állítja, hogy újszülött kortól szobatisztaságig jó a pelenka. Sajnos legtöbbször csak a 3,5 kg felett született babákra igaz, akik 2-2,5 évesen szobatiszták lesznek. A kisebbeken akkora a csomag, mint vizipókon a légnadrág, a nagyobbakon pedig épp csak be lehet zárni derékban, és az első pisi is kifolyik belőle.

A legolcsóbb pelenka a prefold  PUL külsővel. Egyben ez a legmunkásabb is. A pelenkát hajtogatni kell, ha örökmozgó a baba, akkor folyton elcsúszkál. Több méretben kell megvenni. Viszont hamar megszárad, és jól bírja a sok mosást is.

Amiről minden kezdő pelenkázni vágyót lebeszélnék, az a gyanúsan olcsó pelenka. Ilyenkor a legtöbbször valamilyen minőségi hiányosság van a háttérben.

 

Lehet, hogy gyenge az alapanyag minősége. Ilyenkor a poliuretán réteg elválik a hordozó kelmétől. A bambusz anyag szálai kikopnak, a pelenka gumija kinyúlik. Gyanús ha egy pelenkát csak kímélő mosással, hideg vízben lehet mosni, csak kímélő mosószert szabad használni, csak szárazon szabad tárolni, stb. A jó minőségű pelenkákat lehet 60 fokon mosni, bírják az ecetes öblítést és tárolást, és nem jelent gondot az sem, ha normál mosószert látnak.

Lehet, hogy a kivitelezése nem megfelelő. A szabás elnagyolt vagy néhány varrási műveletet lespórolnak, hiszen a pelenka belsejében úgysem látszik. Ilyenkor a pelenka nem passzol, eláll, gyakran szivárog vagy kifolyik. A babának kényelmetlen, mert nyomja a pocakját, vagy szorítja a combját. Gyanús, ha a pelenkák nem egyformák, ha egyik nagyobb, a másik kisebb. Ha a tépőzár ferde, a patentok össze vissza vannak beütve. stb. A jó minőségű pelenkák esetében figyelnek az állandó minőségre.

Lehet, hogy a nagy márkák selejt pelenkáit árulják más néven, kedvezőbb áron. Ilyenkor a patentok kiesnek, a tépőzár tönkremegy, mert nincs hova visszahajtani. A gumi kicsúszik a varrásból, és elenged a gumizás. A varrások itt-ott szétjönnek. A pelenka szivárog, mert a nedvességzáró rétegén kétszer varrtak végig, és a régi varrat helyén ott maradtak a lyukak. Gyanús ha a pelenka kísértetiesen hasonlít egy nagy márka termékére. Mint színben, mint fazonban.

Ezeknek az összecsapott pelenkáknak a vásárlása pusztán pénzkidobás. Sőt rosszabb, mert rengeteg lesz vele a bosszúság.


De még mielőtt azonnal megrendelnél egy horribilisen drága márkás pelenkát, érdemes elgondolkodni még egy dolgon. Mint minden ruházati terméket, a legtöbb nagy cég pelenkáit is Kínában varrják. Onnan a cég drága pénzért elszállítja Amerikába, vagy Angliába stb. Ahonnan a magyar webáruházak szintén drága postaköltségért elhozzák ide Magyarországra.
Mekkora hányada lehet a szállítási költség a pelenka árának? Nagyon nagy.
És mekkora ökologiai lábnyomot hagy ez a sok fuvarozás? Még nagyobbat.

Mit válasszunk akkor mégis? Érdemes körülnézni itthon. Van néhány vállalkozó kedvű anyuka, akik otthon a saját tapsztalataikat is hozzáadva gyártanak pelenkákat.

Legtöbbször az interneten apróhirdetésekben (MAMAMI, Vatera, Meska stb.) kínálják a munkáikat.
Sokszor ezek a munkák minőségben, igényességben, és külalakban is felülmúlják a nagy gyártók termékeit. Köszönhetően annak a gondos munkának és odafigyelésnek, amivel készülnek. Ezen felül a vásárlóknak olyan személyes és minden igényt kielégítő kiszolgálásban, tájékoztatásban és választékban lehet része, amit egy nagy gyártótól soha sem kap meg.
Egy WAHM bármikor tud némi átalakítást, változtatást eszközölni a termékein a vásárló igényeinek megfelelően. A garanciaigények pedig könnyen érvényesíthetők. Hiszen személyes kapcsolat alakítható ki a készítővel, és neki sem érdeke az elégedetlen vásárló.
Jó szívvel ajánlom hát minden vendégünknek, hogy böngésszen a WAHM-ok oldalain, kérdezzen tőlük, és válasszon a termékeik közül.

Nincs jogosultságod hozzászólást írni, vagy éppen inaktiváltuk a hozzászólás rendszert.