Textilpelus Világ

A modern mosható textil pelenkák világa

Mik a mosható pelenka előnyei? Érdemes használni?

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Kepek a cikkekhez Small

Amikor valahol idegenek között szóba kerül, hogy mosható pelenkát használok  mindig azt kérdezik:

"De hát miért csinálod?"

Elsősorban azért, mert nem tetszik a rengeteg szemét, ami elborítja a környezetünket.

Nektek melyik kép tetszik jobban?

 

 

Azért mert nem látjuk a kertünkben a rengeteg pelenkát, még nem szűnik meg létezni.

És van még további 10 érvem a mosható pelenkázás mellett:

jót tesz a baba bőrének, olcsó szép, és divatos, kényelmes, ortopédiailag előnyös, nem okoz hosszú távon sem egészségügyi problémákat, előbb lesz a baba szobatiszta, 100%-ban újrahasznosítható, az előállításához nem kell pusztítani a természetet,nem tartalmaz vegyszereket.
Hiedelmekkel ellentétben pedig nem büdös, nem kell kézzel öblögetni, nem kell vasalni (néhányat nem is szabad),nem kell fehéríteni, vagy hypózni. (legtöbbet kifejezetten tilos), nem kell naponta mosni,nincs állandóan tele a ház száradó pelenkákkal.

 

Amikor először körbenéztem az interneten, hogy milyen pelenkák közül válogathatok, még nem is tudtam, hogy van ilyen. Csak szerettem volna tudni milyen pelenka volna a legjobb a születendő gyermekem számára. Sokan vagyunk így ezzel, hogy szeretnénk a gyermekünknek a legjobbat adni.

Na és persze a legjobbak közül a legolcsóbbat szerettem volna, hiszen nem vagyok a pénztárcám ellensége.
És egy angol nyelvű oldalon találkoztam a XXI. század mosható pelenkáival. Színesek voltak, szépek, és drágák, de olyannyira megtetszettek, hogy eldöntöttem jobban utánajárok én ennek.

Számos előnyét sorolták fel, de sok helyen találkoztam negatív véleményekkel is.
Keresgélés közben találkoztam a fenti képekkel is. Még belegondolni is elkeserítő volt, hogy számos országban a fenti módon szabadulnak meg a több száz tonna használt eldobható pelenkától.  Természetesen illegálisan.

A Women’s Environmental Network 1991-es felmérése szerint az eldobható pelenkák gyártása és használata 20-szor annyi nyersanyagot, 3 és félszer több energiát és kétszer annyi vizet igényel, mint a textilpelenkák gyártása és mosása. Az eldobhatók miatt elszennyeződő víz pedig nagyobb arányban tartalmaz veszélyes anyagokat. Ráadásul a hulladék kezelése csak a legfejlettebb országokban megoldott. Nálunk még közelében sem járunk a korszerű hulladékfeldolgozásnak, a pelenkák egyszerűen a szemétlerakókban halmozódnak.

Egy gyermekről kb 1 tonna az elhasznált pelenka mennyisége. Az éves születések száma Magyarországon közel 100 000, vagyis évente 100 000 tonna eldobható pelenkát tárolunk lerakókban. Elképzelhetetlen szeméthalom, pedig van más választás is.

Hiszen a modern mosható pelenkák olcsóbbak és higiénikusabbak az eldobhatóknál és nem is kell órákat gürcölni velük. A XXI. század technológiai vívmányai már egyszerűvé varázsolták a mosható pelenkázást.

 

Tévhitek, és cáfolatok:

 

"A mosható pelenkák nem olyan kényelmesek, mint az eldobhatók."

 

Ez bizony nem igaz. Van olyan mosható pelenka ami sokkal kényelmesebb, mint egy eldobható. A természetes anyagokban lélegezni tud a bőr. Mivel nagyon sokféle mosható pelenka elérhető már a magyar piacon is, sokkal könnyebb olyat találni, amely a babára passzol, és a mindennapi szokásainkhoz illeszkedik.

Az eldobható pelenka talán több nedvességet képes felszívni, de a baba egyáltalán nem érzi magát kényelmesen a saját vizeletében hosszú órákon át. Ha egy ilyen pelenka sokáig marad a babán, a bőre elkezd kiszáradni és kipirosodni tőle. Szerintem jobb, hogy a baba érzi a nedvességet a fenekén. Megismeri azt az alapvető érzést, amely majd hozzásegíti a szobatisztasághoz, és jelzi ha már túl pisis a pelus. Mi pedig azonnal cserélhetjük, így nem lesz kiütéses a feneke. Az eldobható pelenkás babák idejük nagy részét pisis pelenkában töltik. A mosható pelenkás babák azonban száraz pamut pelenkában.

 

 

" A mosható pelenkát nehéz használni. "


A mai mosható pelenkák kinézetre és használatra pont ugyanolyanok, mint eldobható társaik. A biztostűk helyett tépőzárat, patentot, snappy csatot használunk. A feladásuk semmiben sem különbözik. Csak a kuka helyett a tárolóba kell dobni. Viszont nem kell megvenni minden hónapban, nem kell akciók és kuponok után járni. Nem kell nagyobb kukát fizetni."Nekem nincs időm annyit mosni, vasalni, kifőzni, teregetni."


A koszos pelenkák egy légzáró pelenkavödörbe, mosóhálóba kerülnek. Minden második vagy harmadik nap moshatunk attól függően, mennyi pelenkát vásároltunk-használunk.
Az egyedüli plusz időt az jelenti, amikor megtöltjük a mosógépet a szennyes pelenkákkal, valamint amikor kiteregetjük őket. A bepakolás a mosóhálónak köszönhetően 1-2 mozdulat. A teregetés további 10-15 perc ( mennyi ideig tart 20-25 db babaruhát feltenni a szárítóra?)

Vasalni nem kell, néhány típust tilos. Kifőzni, fehéríteni, mindegyiket tilos. A pelenkák fertőtlenítéséről  a 60 fokos mosás, az ecetes öblítés, és a napon szárítás (UV fény) gondoskodik.

 

" Biztosan sokkal többször kell a mosható pelenkát cserélni"


Függetlenül attól, hogy eldobható vagy mosható pelenkát használunk, egészségesebb gyakran pelenkát cserélni! Újszülötteket napi 6-8 alkalommal, minden szoptatás alkalmával ajánlott, idősebb babákat pedig napi 4-5 alkalommal érdemes tiszta pelenkába tenni. Egy jó minőségű pamutpelenkát 3-4 óránként lehet cserélni nappal,  maximum 10-12 óráig azonban maradhat a babán éjjel, ha a gyermek átalussza az éjszakát.

 

" Biztosan nem tesz jót a babának a mosható pelenka"


Éppen ellenkezőleg. Megvédi a kisbaba egészségét. Főleg a kisfiúkét.
Az eldobható pelenkák szuper-nedvszívó zselét és több vegyi anyagot tartalmaznak, amelynek a babapopsira és a nemiszervekre való hatását még nem ismerjük teljes mértékben. Még azt sem tudjuk, hogy ezekből mennyi szívódik fel a baba bőrén keresztül. Erre vonatkozóan a gyártók nem végeztek klinikai teszteket.

Az eldobható pelenka magasabb hőmérsékleten tartja a fiúk heréit, ami befolyásolhatja a termékenységüket.
Az eldobható pelenkában bezárt vizeletben számos káros baktérium terjed el, amelyek pelenkakiütésért felelősek. Emiatt tekintik az eldobható pelenkákat veszélyes hulladéknak. Ha sűrűn cseréljük a babán a pelenkát, megóvjuk a kiütésektől is. Az eldobható pelenkákat azonban anyagi megfontolásokból túl ritkán cseréljük. Amivel kockáztatjuk a gyermekünk egészségét.

Volt szerencsém olyan megjegyzést hallani egy édesanyától, hogy nem cseréli ki a kakis pelust a kislányán, mert egy fél óra múlva úgyis fürdeti. Vagyis fél órára már nem használ el egy drága eldobható pelenkát.

Egy mosható pelenkát használó anyukában fel sem merül ilyesmi. Hiszen nincs jelentős anyagi következménye ha kicseréli a pelenkát.

 

Összességében tehát elmondható, hogy a mosható pelenkázás jelent némi többletmunkát (mosás teregetés) és kényelmetlenséget (száritó kerülgetése) a családnak, azonban ezért jócskán kárpótol a közvetlen és a közvetett haszna.

 

 

 

Nincs jogosultságod hozzászólást írni, vagy éppen inaktiváltuk a hozzászólás rendszert.