Textilpelus Világ

A modern mosható textil pelenkák világa

A bambusz

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A bambusz anyag egy természetes szál, melyet a bambusz növényből nyernek.
A bambusz szál egyre népszerűbb egyedülálló tulajdonságai miatt, és amiatt, hogy tömeges gyártása sokkal könnyebben fenntartható, kevésbé veszi igénybe környezetünket, mint a többi természetes szálé.

 

A Bambusz kelme erős, könnyű, és kiválóan feldolgozható, sőt még antibakteriális tulajdonságú is. Nagyon jó nedvszívó képességének köszönhetően igen jó mosható pelenka anyag.
A bambusz kelme gyártását csupán a legutóbbi időkben találta és kísérletezte ki  néhány újító szellemű kínai cég.A bambusz szál nagyon emlékeztet a kenderre, különösen a fonás előtti időszakban. Néhány cég hosszas fehérítési eljárásoknak veti alá, míg az organikus bambuszt gyártók meghagyják eredeti, fehérítetlen állapotában. Az organikus bambusz szál előállítása is a kenderéhe
A bambusz szál előállítása: 1. organikus bambusz, 2.bambusz viszkóz, 3. bambusz szénszál
z hasonló, a bambusz szárában található cellulóz rostokat enzimes oldatban tárják fel. Majd törik és tilolják, amíg elegendően finom szálaira bomlik hogy már festhető és szőhető vagy hurkolható legyen, és ruhagyártáshoz megfelelő fonalat tudjanak belőle előállítani
 A bambusz viszkózt azonban ahhoz, hogy fonható legyen, előbb alaposan pépesítik, majd oldószerrel sűrű folyadékká alakítják, és ezt átpréselik egy apró lyukakkal ellátott lapon, és vegyszeres oldatban szilárdítják. [3] A bambusz viszkóz sajnos már nem rendelkezik a natúr bambusz számos előnyös tulajdonságával. A nedvszívó képessége azonban még jobb lesz.

A bambusz kelme kiemelkedően lágy, puha, és akár fehérneműként, ingként és pólóként, közvetlenül a bőrrel érintkezve is viselhető. Olyannyira, hogy sokan, akik a többi természetes anyagra allergiásak, nem tapasztalnak hasonló reakciókat a bambusz hordása közben. Ez az elemi szál a természettől fogva puha, és kerek mindenféle kémiai kezelés nélkül is, egyáltalán nem irritálja a bőrt. Sőt a pamutnál jelentősen jobb, kiváló nedvszívó képességével kényeztet.

A mosható pelenka készítésben egyre nagyobb szerepe lesz a bambusznak.

A bambusz környezetbarát alapanyag.

A bambusz növény nagyon jól ellenáll a fertőzéseknek, előállításához nincs szükség a pamuthoz hasonló intenzív növényvédő szerekre és környezetszennyezésre.
Éppen ellenkezőleg, termesztése során oxigént termel és az üvegház hatást okozó gázokat megköti. Sőt, mivel nem kell folyton újraültetni, a talajban maradó gyökereivel óvja a folyók partjait és a víz minőségét.

Bambusz anyag tulajdonságai
A bambusz kelme nagyon praktikus.

 A tiszta bambusz és a kevert szálas (pamut +bambusz, vagy kender +bambusz)kelmék a selyemhez hasonlóan kellemes tapintásúak, de annál sokkal praktikusabbak, mert mosógépben moshatóak. Kevésbé gyűrődnek anélkül, hogy bármiféle vegyszeres kezelést kapnának. Forma és színtartóak. Csavarodás és elnyúlás mentesek, nagyon rugalmas anyagok.
Gyors nedvesség felszívó képessége különösen alkalmassá teszi mosható pelenka alapanyagnak [1]

A bambusz kelme nagyon kényelmes.

 A kelme készítéséhez használt elemi szálak belsejében csatornák vannak, amelyek felszívják a nedvességet, elszállítják a bőr felületétől, hogy az száraz maradhasson. Ráadásul a kelme felülete olyannyira selymes és puha, és annyira kellemes viseletet ad, hogy azt bátran alkalmazhatjuk a csecsemők ruházatában. Különösen a mosható pelenkák belső részeinél előnyös, ahol a pelenka a baba bőrével érintkezik. Gyakori tapasztalat, hogy a bambusz anyagból készült pelenkákban sokkal komfortosabban érzik magukat a babák, és antibakteriális hatása miatt ritkábban fordul elő pelenka kiütés.

 
[1] Taboo webáruhaz
[2] Viki szúrkálódásai
[3] Wikipédia
[4]http://www.organicbamboosocks.com
 

Nincs jogosultságod hozzászólást írni, vagy éppen inaktiváltuk a hozzászólás rendszert.