Textilpelus Világ

A modern mosható textil pelenkák világa

Moshatót éjszakára – ki merjem próbálni?

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Mosható pelenka éjszakáraS

Hogyan pelenkázzuk a babát éjszaka is mosható pelenkába? Mire ügyeljünk, és mit érdemes elkerülni?

 

Sok kezdő, de akár mosható pelenkát régóta használó anyuka idegenkedik a gondolattól, hogy éjszakára is mosható pelenkába csomagolja a babája fenekét. Pedig, ha a mosható pelenka számos előnyét élvezheti napközben a kicsi – és persze a család –, miért ne kaphatná meg ugyanezt a kényeztetést éjszaka is?

A mosható pelenka éjszakai használata csak egy kicsivel több odafigyelést igényel, mint a nappali használata.

Biztosabb a siker, ha a megfelelő darabokkal fogunk hozzá. Két kulcsa van a dolognak, amire nappal a rövidebb időközönkénti pelenkacsere miatt talán kevésbé figyelünk oda:

a nedvszívás és az illeszkedés.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a biztos nyerő páros egy jól illeszkedő, jó nedvszívású nadrágpelenka szabású belső (megfelelő mennyiségű nedvszívó betéttel kiegészítve) és egy gyapjú külső.

Vannak, akik zsebes vagy all-in-one típusú pelenkákkal is sikeresen átvészelik az éjszakákat, de ez talán inkább kivétel, mint szabály.

Sokat pisilő gyerekeknél a dupla záródás – belső és külső – garantálja, hogy száraz maradjon a pizsama és az ágynemű. A jól illeszkedő pelenkabelső megállítja és magába szívja a pisit és a híg anyatejes székletet is, nem engedi a combja mentén vagy a derekánál kifolyni. A pelenkakülső megakadályozza, hogy a nedves pelenkabelső továbbadja a nedvességet a ruhának. A gyapjú külső további előnye az árvízbiztosság mellett, hogy természetéből adódóan tökéletesen légáteresztő, tehát szellőzni engedi a babapopsit, miközben a nedvesség ellenére is szigetel és melegen tart. Ezen kívül a nedvességet használat közben folyamatosan párologtatja, tehát reggelre kevésbé fog tocsogni a belső.

A nadrágpelenka belsőnél költséghatékonyabb megoldás lehet plusz nedvszívóbetétekkel felszerelt, előrehajtogatott un. prefold pelenkát vagy egy nagyobb méretű, vastagabb tetra pelenkát használni belsőként. Snappy pelenkakapocs segítségével ezt is rögzíthetjük úgy, hogy a comboknál jól illeszkedjen.

 

A kender vagy bambusz anyagú nedvszívóbetétekkel kisebb csomag mellett jobban lehet növelni a pelenka kapacitását, mert ezek sokkal több nedvességet képesek felszívni, mint pl. egy mikroszálas betét.

Ha idegenkedünk a gyapjú külső használatától, netán a babánk allergiás a gyapjúra vagy a lanolinra – ritkán, de előfordulhat ilyen is – akkor egy jó minőségű, szélesebb fazonú, lehetőleg combszárnyas

PUL külsővel is ugyanolyan biztonságosan pelenkázhatunk.

 

Mi a helyzet, ha a babánk bőre érzékeny a nedvességre, vagy zavarja őt nyirkosság alvás közben?

 

Saját tapasztalataink nem mutatnak ugyan különbséget a baba alvásmintázatában mosható illetve eldobható pelenka esetén. Mégis, vannak olyan gyerekek, akik erre érzékenyebbek, esetleg a nedves pelus miatt nyugtalanabbul alszanak, vagy gyakrabban felébrednek. Ilyenkor jól jöhet a szárazon tartó betét (pl.mikropolár anyagból, vigyázat ez műszál (a szerk.)), amit a pelenkabelsőbe terítünk. A szárazontartó anyag elvezeti a nedvességet a baba bőrétől, így az nem fogja őt zavarni. Ezt figyelembe véve egyes pelenkabelsők vagy nedvszívó betétek eleve úgy készülnek, hogy szárazontartó anyagot varrnak a belső felületükre.

 

Mire ügyeljünk az éjszaki pelenkázásnál!

 

Ha készen állunk az esti pelenkázásra, kezünk ügyében van a kiválasztott külső-belső kombináció, érdemes végigmenni a következő ellenőrzési pontokon:

- Elegendő nedvszívó réteget helyeztünk-e el pelenkabelsőben. Attól függően, hogy a baba mennyi folyadékot fogyaszt éjszaka, érdemes akár két-három plusz betétet is beletenni.

- A gyapjú külsőt mosás után lanolinoztuk-e, illetve ha PUL külső használunk, az jól illeszkedik-e, nem áll-e el a combtól.

- A pelenkabelső nem lóg-e ki a külső alól. Ha a nedvszívóbetétekkel „túltömjük” a pelenkát, vagy a belső túl nagy a külsőhöz képest, előfordulhat, hogy a külső túlságosan feszül, így könnyebben keletkezik hézag a comboknál vagy a deréknál.

 

A baba alkatától és ivási szokásaitól függően az éjszakai moshatózás minden probléma nélkül alakulhat, akár az első naptól kezdve. Ha nem így történik, akkor érdemes több kombinációt kipróbálni. Ahogy a

nappali pelenkánál, úgy az éjszakainál is előfordulhat, hogy csak második vagy többedik nekirugaszkodásra találjuk meg a leginkább megfelelőt. Sok sikert hozzá!

 

Szerző: Molnár Csilla

Hozzászólások   

#1 Henrietta Gáspár-Jakabfy 2014-10-31 17:26
Ha még van kérdés, tegyétek fel bátran.

Nincs jogosultságod hozzászólást írni, vagy éppen inaktiváltuk a hozzászólás rendszert.