Textilpelus Világ

A modern mosható textil pelenkák világa

Miért lehet mosás után is kellemetlen szagú a pelenka?

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Senki sem szeretné, hogy a mosható pelenkáinak mosás után kellemetlen szaga maradjon. A tiszta pelenkáknak nincsen semmilyen szaga (sem ecet sem pisi szaga).

Lássuk a mosható pelenka esetében mit tegyünk, ha valamilyen okból rossz szagú marad a pelenka mosás uztán is.

 

Csak piszkos pelenkáknak lehet szaga, attól függően, hogy mit evett aznap a baba. Anyatejes babáknál szinte semmilyen szag nem keletkezik. A hozzátáplálásnál már megjelenhet kellemetlen szag. De ha a használt pelenkának nagyon erős szúros szaga van, akkor az a baba betegségére utal. Tehát nem is olyan nagy baj ha érezzük, hogy mi került a pelenkába.

Az eldobható pelenkákban különböző illatszereket használnak ezen szagok elfedésére.

Így észre sem vesszük, ha valami gond van.

 

Mitől lehet kellemetlen szaga a pelenkáknak?

 

Leggyakrabban az ammónia jelenléte okozza a kellemetlen szagokat a pisis pelenkában.

Az ammónia természetes anyag. A vizeletben lévő karbamid bomlásterméke, ami a vesék tisztító munkája során keletkezik.  Magas fehérje és nitrogén tartalmú étrend (pl leveles zöldségek, vagy hüvelyes ételek) esetén nagyobb mennyiségben képződik.

Kiszáradáskor, vagy gyógyszerek hatására is besűrűsödhet a vízelet, amitől intenzívebb szaga lesz.

Az éjszakai pelenkák szaga pont ezért mindig erősebb, mint a nappaliaké.

Az karbamid jelenléte teljesen normális. A karbamid bomlásaként létrejövő ammónia azonban bőrpírt pelenkakiütést felmaródást is okoz. Ezért érdemes odafigyelni rá, hogy milyen szaga van pelusnak.

A probléma megoldása érdekében először ki kell deríteni mi okozza azt.

 

A leggyakoribb ok, hogy túl keveset iszik a baba. Meleg időben fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszon. A csecsemők folyadékszükséglete kb. 150 ml/kg/nap. Kb. hat hónapos korig nem szükséges a babákat bármilyen más folyadékkal kínálni, mint az anyatej

Más a helyzet azonban láz, hányás-hasmenés ill. kánikula esetén. A láz nagy mennyiségű folyadékot von el a baba szervezetétől, és mivel a picik só- és vízháztartása a felnőttekénél is érzékenyebb, hamar kiszáradhatnak. Ilyenkor napi 5-6 alkalommal is adható folyadék a picinek. [www.babamama.hu]

 

Mit tegyünk ha a mosás után is megmarad a kellemetlen szaga a pelenkának?

 

A pelenka cserénél lehet szaga a pelenkának, mosás után azonban már nem.

Ha a mosás után is megmarad a kellemetlen szag, akkor változtatni kell a mosási szokásokon.

 

1. Elegendő mosószert kell adagolni a mosáshoz. Ha nem teszünk elég mosószert, akkor előfordulhat, hogy nem tisztítja ki az összes szennyeződést. Ami a száradás során újbóli szagképződéshez vezet, sőt akár ki is pirosodhat a baba bőre tőle. Ördögi kör, ha ilyenkor mosószer allergiára gyanakodva még kevesebb mosószert használunk. Ha biztosan nem szeretnénk mosószer maradványokat a pelenkán, inkább állítsuk be a mosógépen extra öblítést. A mosószer adagolásnál az erősen szennyezett pamut ruhákra való gyártói ajánlások szerint adagoljunk mosható pelenka esetén.

 

2. Gyakori a modern mosógépeknél, hogy nagyon takarékosan kevés vízzel mosnak. Esetünkben ez azzal jár, hogy nem tudja a kevés víz az összes szennyeződést kioldani a pelenkákból. Próbáljuk ki, hogy előmosást is alkalmazunk. Vagy először mossuk ki a pelenkákból a szenyeződés nagy részét egy gyors mosási programmal (a legtöbb gépen van 15-30 perces gyors program) és azután mossuk ki a normál programmal megint a pelenkákat. A gyors program a szennyeződések legnagyobb részét kiviszi. Így a normál program sokkal eredményesebb tisztít.

 

3. A problémát okozhatja a túl öreg, sokat használt pelenka is. Az öreg pelenkák esetén a szálak már befilcesedtek, összeálltak. Ilyenkor a tisztításuk is nehezebb. A szálakon lerakódott vízkő nehezíti a mosást, ellenben a sok ásványianyag jelenléte elősegíti az ammónia képződést. Áztassuk a pelenkákat ecetes vízben időnként. Az ecet eltávolítja a vizkő lerakódásokat. Ha továbbra is fennáll a probléma, akkor sajnos  muszáj lecserélni a pelenkát.

 

4. A kemény víz is okozhatja a pelenka szagát, mert a mosószer nem tud hatékonyan dolgozni, és az ásványi anyagok is lerakódnak a pelenka szálaira. Különösen a microszálas poliészter felületét tudja könnyen eltömni a vízkő. A szálak külső felülete ugyanis  barázdázott. Ezek a barázdák tartják meg a nedvességet. Azonban ha eltömődnek akár szappannal akár vízkővel, akkor nemcsak a nedvszívó képesség csökken, hanem kíváló melegágya a baktériumoknak is. Sajnos Magyarországon többnyire kemény a víz. Ilyenkor az ecetes-vizes tárolás kifejezetten hasznos lehet, mivel az ecet kioldja a pelenkákból a lerakódott ásványi anyagokat.

 

5. Előfordulhat, hogy a mosógép szenyezett, és ezért nem lesznek tiszták a pelenkák sem. Erre akkor gyanakodhatunk, ha a többi ruha sem tisztán kerül ki a gépből.

A Siemens ajánlása szerint ha mosás után kellemetlen szaga van a ruháknak, akkor indítsunk el egy-két főző mosást 95 fokon ruha nélkül, de mosószerrel. Használhatunk speciális gép tisztító szereket is. Az ecetes átmosás is segíthet fertőtleníteni és kitisztítani a gépet.

 

6. A kellemetlen szagokat a baktériumok elszaporodása is okozhatja. Ebben az esetben hasznos segítség lehet a pelenkafertőtlenítő használata, az alkalmankénti magas hőfokú mosás (ha ezt a mosási útmutató engedi), és a napon való szárítás is (az UV sugárzás sterilizáló hatású) A teafa olaj bár fertőtlenítő hatású, de olyan sok kellene belőle egy pelenka fertőtlenítéséhez, hogy annak az árából már új pelenkát lehet venni. Pár csepp legfeljebb elfedi a kellemetlen szagokat, de nem fertőtlenít.

 

 

 

Nincs jogosultságod hozzászólást írni, vagy éppen inaktiváltuk a hozzászólás rendszert.