Textilpelus Világ

A modern mosható textil pelenkák világa

Hogyan használjuk a mosható pelenkát

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

 Mosható Pelenka Használati Útmutató

A mosható pelenkák használata nagyon egyszerű. Mégis a textilpelenkázás puszta gondolata is borzasztó feladatnak tűnik a legtöbb kismama számára. Pedig a textil pelenkák komoly fejlődésen mentek keresztül az utóbbi évek során, amikkel már gyerekjáték a pelenkázás. A gyártók egyre több könnyen kezelhető, szép, és jó minőségű terméket fejlesztenek.

Természetesen vannak munkaigényesebb típusok, de vannak olyanok is, amik alig okoznak több plusz feladatot, mint az eldobhatók.


 

Természetesen vannak munkaigényesebb típusok, de vannak olyanok is, amik alig okoznak több plusz feladatot, mint az eldobhatók.

Miután megvásároltuk a pelenkáinkat érdemes először néhány alkalommal kimosni. A textil szálakon ugyanis gyakran van némi viasz (technológiai okokból) ami jelentősen csökkenti a nedvszívó képességüket. 2-3 mosással eltávolítható, és a pelenka már 100%-osan fog teljesíteni.

pelenkaszekrenyA kimosott, és száraz pelenkákat használat előtt készítsük elő. A prefoldokat hajtogassuk össze, a zsebesekbe rakjuk bele a betéteket, a sima belsőkbe is tegyük bele (ha szükséges) a plusz betétet, és terítsünk a belsejükbe pelenkavédő vagy más néven székletfogó papírt. Most már mehetnek használatig a polcra.

A pelenkázás lényegében ugyanúgy zajlik mint az eldobhatónál. Néhány apróságra kell csak figyelni.

A használt pelenkát levesszük, a popsit letörölgetjük, ha kell. Erre is használhatunk mosható kendőt, amit felhasználásig szárazon lehet tartani a pelenkázó közelében. Elég pelenkázás előtt egy kis langyos vízzel benedvesíteni. Sokkal szebben lehet vele letisztítatni a baba fenekét, és lelkiismeret furdalás nélkül fel lehet belőle akár 5 darabot is használni egy alkalommal, mert szinte ingyen ki lehet mosni, és újra használható.

A tiszta pelenka feladásakor figyeljünk arra, hogy a nedvszívó rész sehol se lógjon ki a nedvességzáró rész alól. A pelenkát nem szabad túl szorosra állítani, mert a gumizás elszoríthatja a vérkeringést. Úgy állítsuk be, hogy rásimuljon a bőrére a pelenka, de két újjunkat még be tudjuk dugni a gumi alá.

 

 A használt pelenkából a székletet a papírral együtt dobjuk a WC-be, a pelenkát pedig tegyük a tároló vödörbe. A tárolóba érdemes beletenni egy mosózsákot, hogy egy mozdulattal be lehessen tenni a mosógépbe a pelenkákat. Ha a papír mégsem tudta felfogni teljesen a székletet, akkor öblítsük ki a pelenkát. Egyébként nincs szükség öblögetésre. Hypózni felesleges, néhány pelenkafajtánál kifejezetten tilos.

 

Ha összejött egy mosásnyi adag, akkor indulhat a mosógép. A mosás sem igényel különleges ismereteket. A babaruhákhoz használt mosószer általában jó a pelenkákhoz is. Néhány kivétel van csak, de erre a terméken található mosási útmutató figyelmeztet. Nyugodtan használhatunk környezetbarát mosószereket is.

Mielőtt vásárolunk mindig tájékozódjunk, hogy mivel és hogyan mosható a pelenka. Általában a jobb minőségű termékek 60°-on moshatók. A mosáshoz soha ne használjunk öblítőszert, mert elrontja a pelenka nedvszívó képességét.

A használt pelenkákat ne tároljuk sokáig. 3-4 naponta feltétlenül mossuk ki őket. Ha nincs tele a mosógép nyugodtan adhatunk hozzá más ruhákat, amik moshatók 60°-on. Ilyenkor indítsunk egy öblítést, vagy 15 perces mosást csak a pelenkákkal, ha kész, akkor adjuk hozzá a többi ruhát.

Most már csak a teregetés marad, ami valljuk be nem kihívás egy kismamának. Ha van rá mód, akkor napfényre teregessünk. A napsütés ugyanis azon kívül hogy fertőtlenít (UVA, UVB) még a foltokat is eltűnteti. És kezdődik a ciklus újra. Néhány pelenkát lehet ugyan vasalni (a legtöbbet tilos), de nincs szükség rá.

 

 

Nincs jogosultságod hozzászólást írni, vagy éppen inaktiváltuk a hozzászólás rendszert.